Mitä lääkkeitä ulkomaanmatkalle kannattaa varata mukaan?

Posted by almatour on

Jos matkaan lähtijällä on päällä jokin lääkekuuri tai jokin jatkuva lääkitys, ensimmäisenä kannattaa huolehtia, että sitä pakkaa riittävästi matkalaukkuun. On parempi ottaa hieman liikaa kuin liian vähän. On hyvä muistaa, että kaikista kohteista vastaavaa lääkettä ei saata löytyä tai se kulkee tyystin erillä kauppanimellä, jolloin esimerkiksi ilman kielitaitoa apteekin henkilökunnan kanssa asioiminen voi käydä vaikeaksi.

Mitä lääkkeitä kannattaa ottaa mukaan ulkomaille?

Siinä riskinä on se, että saa vielä mukaansa väärää lääkettä, josta saa pahimmillaan ikäviä haittavaikutuksia eikä tietenkään apua oikeaan vaivaansa. Ja mitään lääkkeitähän ei kannata turhaan syödä. Paras lääke ylipäätään on puhdas ja monipuolinen, ravinne- ja hivenainerikas ravinto sekä terveet elintavat. Pelkästään niillä saattaa pitää lääkärin melko tehokkaasti loitolla.

Probiootit ja Imodium pelastaa

Reissun päällä menee helposti vatsa sekaisin, sillä me suomalaiset emme ole tottuneet muun maailman bakteerikantaan. Siksipä mukaan olisi hyvä ottaa maitohappobakteereja eli probiootteja. Niitä voi olla hyvä syödä kuuriluontoisesti ihan kotioloissakin suoliston toimintaa tukemaan. Probiootit ovat hyödyllisiä yhden tai useamman mikrobikannan viljelmiä, jotka riittävissä määrin nautittuna saavat aikaan terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia tasapainottamalla suolistomikrobistoa.

Niiden on todettu estävän sekä lyhentävän akuutin ripulin kestoa. Osa laktoosi-intoleranssia sairastavista voi myös hyötyä maitohappobakteereista. Reissuun lähtiessä kuuri kannattaa aloittaa ajoissa, muutama päivä ennen matkaanlähtöä. Tunnettuja probioottimerkkejä ovat esimerkiksi Biophilus, Gefilus, Duolac, Idoform ja Relatabs.

Apteekin halpojen ja/tai synteettisten valmisteiden sijaan kannattaa kuitenkin yleensäkin suosia luontaistuotekauppojen, kuten esimerkiksi Lifen ja Ruohonjuuren, tuotteita. Netti on myös pullollaan kauppoja, joista ainakin isomman satsin kerralla tilaamalla saa kaikki hyvälaatuiset lisäravinteensa paljon halvemmalla kuin normaalikaupoista.

Monille saattaa puhjeta sellainen ikävä vaiva kuin peräpukamat matkan aikana. Varsinkin, jos matkaan liittyy paljon istumista bussissa tai junassa lämpimässä. Siispä matkalla peräpukamien hoitoon kannattaa varautua jo etukäteen, ja varata asianmukainen lääkearsenaali mukaan!

Turistiripuli onkin yksi yleisimmistä matkailijan vitsauksista. Enpä ole kuullut kenestäkään, joka olisi selvinnyt Intiasta saamatta ripulia. Myös herkullisten katukeittiöiden antimista usein varoitellaan ripulin pelossa. Ripuli tarttuu muun muassa huonon hygienian ja lämpimässä säilytetyn ruoan seurauksena. Hotellien seisovat pöydätkin saattavat olla petollisia, sillä mistäs tiedät, kuka aamupalasämpylöitäsi on kähminyt paskaisilla käsillään. Tiedät sen vasta sitten, kun juokset vessassa ja oksennat 40-asteen kuumeessa hotellin roskikseen sillä välin, kun et halaa vessapönttöä ja räppää sille norjaa. Imodium-tyyppinen ripulilääke tulee siis monesti pelastukseksi.

Rokotukset voivat olla haitallisia

Ensiapupakkaus messiin

Jos omistaa jonkin sortin ensiapupakkauksen, voi se olla hyvä ottaa matkaan mukaan matkusti sitten minne tahansa. Hyvä ensiapupakkaus sisältää ainakin laastareita, sideharsoja, haavataitoksia- ja teippiä, sakset, desinfioivaa puhdistusainetta sekä kyypakkaus. Edellä mainittuja saattaa tarvita reissussa määränpäästä riippuen. Etenkin kuumissa ja kosteissa olosuhteissa pienetkin haavat saattavat tulehtua helposti, joten siihen kannattaa olla ennalta varautunut.

Reissussa tulee käveltyä yleensä paljon, joten muista myös rakkolaastarit. Nyrjähdyksen tai venähdyksen varalta voi olla hyvä pakata myös pikakylmäpussi ja kylmägeeliä. Ethän unohda myöskään särkylääkkeitä, aurinkorasvaa ja aloe veraa taikka muuta after sun -voidetta, kondomeja ja kuukautissuojia. Hiv ei ole matkalta mukava tuliainen, eikä kumeja välttämättä löydykään joka tuppukylästä, joten on parempi olla kaukaa viisas.

Vältä turhia lääkkeitä ja rokotuksia

Olen esimerkiksi itse kantanut mukanani Etelä-Amerikassa malarian estolääkettä, mutta jättänyt ne ottamatta, sillä en ole mennyt alueille, joissa ne olisivat olleet ehdottomasti suositellut.
Lariam-kauppanimellä tunnettu malarian estolääke meflokiinikloridi on ollut Suomen markkinoilla vuodesta 1987.

Lääkkeen neurologisiin sivuvaikutuksiin voi kuulua huimausta, korvien soimista ja tasapainohäiriöitä. Psyykkisinä sivuvaikutuksina voi esiintyä muun muassa ahdistuneisuutta, masennusta, paniikkihäiriökohtauksia, hallusinaatioita sekä pahimmissa tapauksissa paranoidisia tai psykoottisia reaktioita. Tämän kaltaiset sivuvaikutukset puhuvat karua kieltään siitä, millaista myrkkyä jotkin lääkkeet todellisuudessa ovatkaan.

Mitään turhia lääkkeitä eikä rokotteita siis kannata ottaa, sillä niiden haittavaikutuksista ei voi olla koskaan varma. Joko niitä ei ole kunnolla tutkittu tai lääkefirmat pimittävät tietoja. Siksi kannattaa mieluummin kyseenalaistaa, tarvitsetko esimerkiksi lavantautirokotetta vai voisiko se olla enemmänkin lääkefirmojen bisnestä kyniä ihmisten rahat, kuten monet lääkkeet ylipäätään.

Ulkomaille matkustaminen ja lääkkeet