Voiko raskaana oleva äiti matkustaa ulkomaille?

Posted by almatour on

Matkustelu on aina ihanaa, mukavaa ja rentouttavaa. Tai ainakin lähes aina. Raskaana ollessa kannattaa kuitenkin pohtia niin omaa kuin vauvankin jaksamista matkustelun suhteen ja ottaa huomioon muutamia pikkujuttuja.

Voiko raskaana ollessa matkustaa?

Oma jaksaminen

Raskaana oleminen ei ole helppoa. Jatkuvasti turvottaa, nälättää, pissattaa, väsyttää ja huonolla tuurilla tekee vielä tekee pahaakin. Omasta jaksamisesta kannattaa raskauden aikana huolehtia, koska eihän se väsymys ja muu tokkuraisuus ainakaan siihen synnytykseen lopu. Koska matkaaminen ei koskaan ole täysin stressitöntä hommaa ja aikatauluissakin pitäisi pysyä päästäkseen kohteeseen ja takaisin kotiin, kannattaa miettiä riittääkö oma jaksaminen todellakin siihen kaikkeen. Jos on helpompi köllötellä kotona ja nauttia pienestä iltapäiväkävelystä lähikauppaan, kannattaa ehkä matkustelun suunnittelu jättää sikseen.

Lentäminen

Vaikka raskaus ei ole este lentämiselle, niin jotkut lentoyhtiöt ovat rajanneet raskaana olevien lentämistä turvallisuussyistä.

Useimmat lentoyhtiöt eivät salli lentämistä äideillä, joiden raskaus on edennyt viikolle 36 tai pidemmälle. Tosin kotimaan lennoilla ainakin Suomessa äidit saavat lennellä aina raskausviikolle 38 saakka. Ja nämäkin säännöt pätevät vain raskauksiin, jotka ovat edenneet täysin normaalisti ilman komplikaatioita. Lääkärintodistusta lennoille vaaditaan yleensä raskausviikolta 28 ja raskaanolevan kannattaakin toimittaa todistus lentoyhtiölle riittävän ajoissa.

Kuten jokainen lentokoneessa matkustanut tietää, että jalat saattavat pitkän istumisen vuoksi turvotella, samoin raskaanaolevan kannattaa myös muistaa moinen. Vaikka tuskin asiassa suurempaa muistamista on, kun jalat ovat normaalistikin kuin tukit.

VINKKI VITONEN! Finnarin sivulta löytyy hyödyllistä tietoa raskaana matkustamisesta:
https://www.finnair.com/fi/fi/information-services/before-the-flight/special-services-health/pregnancy

Raskaana matkustaminen

Ruoka ja juoma

Kuten kuka tahansa muukin, myös raskaana oleva äiti voi sarastua ruuasta vaikka olisi ihan Suomen maan kamaralla. Ulkomailla kannattaa kuitenkin olla ruuan ja juoman suhteen erityisen varovainen, koska bakteerikanta on niin paljon erilainen. Samoin matkatessa kehittyviin maihin, kannattaa pitää erityisen hyvää huolta siitä, että ruoka on todellakin tasokasta, puhdasta ja tuoretta välttyäkseen ruokamyrkytyksiltä tai vakavammilta sairastumisilta. Juomavetenä on myös suositeltavaa käyttää pullovettä, vaikka aiemmin oliskin tottunut kohteessa juomaan hanavettä.

Vaatetus

Raskaana olevan äidin ei kannata ottaa ylimääräistä stressiä mistään – hänellä on jo riittävästi huolehdittavaa itsessään ja tulevassa pienessä ihmisessä. Pakkaamalla oikeanlaisia ja riittävän rentoja äitiysvaatteita mukaan suunnitellusti, stressiä pukeutumisesta ei tarvitse ottaa enää matkakohteessa ja tuleva äiti voi keskittyä siihen, minkä hän on todellakin ansainnut – rentoutumiseen!

Hygienia

Hygieniasta tulee ulkomailla pitää hyvää huolta. Etenkin käsihygieniasta. Matkustellessa tulee kompattua useita erilaisia paikkoja ja huomaamattaankin koskettua moniin esineisiin ja tavaroihin, jotka saattavat olla oikeita bakteeripesiä. Varsinkin ennen ruokailua on erityisen suotavaa pestä kädet hyvin. Ja tottakai muutenkin omasta hygieniastaan tulee huolehtia hyvin myös matkusteleessa.

Vauvalle vaatteet

Suunnittelu

Raskaana matkaustamista kannattaa todella suunnitella ja selvitellä muun muassa kohdemaan terveydenhuollon tasoa. Aina voi tulla yllätyksiä matkaan ja siinä vaiheessa onkin hyvä tietää mihin kannattaa hakeutua hoitoon. Harva lähtee suunnitellusti synnyttämään lomamatkallaan, mutta varmasti kyseisiä tilanteita on käynyt. Raskauden aikana saattaa myös esiintyä komplikaatioita, joten hoitopaikkaa todella kannattaa selvitellä, jos matkan aikana käy huono tuuri ja komplikaatioita alkaa ilmaantua.

Skandinaviassa sekä muualla Euroopassa matkailu on kohtalaisen turvallista raskaanaolevalle, koska lähes koko Euroopassa on kattava ja hyvälaatuinen terveydenhuoltojärjestelmä. Etenkin Skandinaviassa matkustaminen on raskaanaolevalle varsin turvallista.

Jos synnytys käynnistyy ulkomailla ja kotimatka taitetaan pienen käärön kanssa, niin lentämisestä ei kannata olla huolissaan. Terveiden vastasyntyneiden kanssa voi hyvin lentää jo kahden päivän ikäisenä, jos lapsen ja äidin vointi sen vian sallivat.

Raskaana ollessa voi matkustaa